Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Márta néni-féle kuglóf.

2015.01.18

 

Hozzávalók

- 60 dkg liszt
- 4-5 tojás sárgája
- 1 db élesztő
- kb. 0,5 l tej
- 3-4 evőkanál étolaj
- 5-6 dkg margarin vagy vaj + a forma kikenéséhez amennyi szükséges
- csipet só
- 3-4 evőkanál kakaó
- 3 evőkanál cukor
- mazsola
- 1 fél citrom reszelt héja, ha valaki szereti.

A tejet kevés cukorral fellangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, amíg megkel. Amíg várakozunk, egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadunk 4 vagy 5 tojássárgáját, csipetnyi sót, 4-5 kanál étolajat és tetszés szerint reszelt citromhéját. Közben felolvasztjuk a vajat és félretesszük. Ha feljött már az élesztőnk, hozzákeverjük a liszthez és a tojáshoz, és annyi tejjel pótoljuk, amennyit a liszt felvesz, hogy lágy tésztát kapjunk. Apránként hozzádagasztjuk a már felolvasztott vajat, és amikor már nagyjából összeállt a tésztánk, kettéválasztjuk. A kakaót pici langyos tejjel kikeverjük, majd a tészta felét alaposan hozzádagasztjuk, míg teljesen egyneművé válik. A tészta világosabb felét szintén alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen mind a két edényben lévő tésztát 30 percig kelesztjük. Amíg kel a tésztánk, elkészítünk egy mintegy 3 literes lábast, ha nincs kuglófsütőnk, és alaposan kikenjük vajjal vagy margarinnal. 30 perc után kinyújtjuk mind a fehér, mind pedig a barna tésztát négyzet alakúra. A fehér tésztára rászórjuk a mazsolát, majd egymásra helyezzük a két tésztát és hengerré sodorjuk. Csiga alakúra formázzuk, és belehelyezzük a formába. Tiszta konyharuhával letakarjuk, majd duplájára kelesztjük (ez mintegy 45-50 percet vesz igénybe). Amikor már szép nagyra nőtt, megkenjük felvert tojással és 10 percig 200-220 fokon sütjük, majd visszaveszünk a hőmérsékletből 160-180 fokra, és további fél órát sütjük.
- Vigyázzunk, ne tegyük magasra a sütőben, mert a tésztasülés közben még nő, és már én is jártam úgy, hogy elérte a sütő tetejét és odasült. 40 perc elteltével szúrópróbát csinálhatunk, ha a késünk tiszta és száraz, akkor már elkészült a kuglófunk. Még melegen deszkára borítjuk, majd hűlés után szeleteljük és porcukorral hintjük meg - osztotta meg velünk tapasztalatait Márta néni.
Az ilyen kelt tésztákra már nem igazán van ideje a mai háziasszonynak, de egy hétvégét érdemes rászánni és kipróbálni még akkor is, ha bonyolultnak tűnik. Egy nagy titka van, mégpedig a türelem. Köszönjük Márta néninek ezt a finom régi receptet, és kívánunk mindenkinek sok sikert a próbálkozáshoz!

Márta néni-féle kuglóf.

Hozzávalók

- 60 dkg liszt
- 4-5 tojás sárgája
- 1 db élesztő
- kb. 0,5 l tej
- 3-4 evőkanál étolaj
- 5-6 dkg margarin vagy vaj + a forma kikenéséhez amennyi szükséges
- csipet só
- 3-4 evőkanál kakaó
- 3 evőkanál cukor
- mazsola
- 1 fél citrom reszelt héja, ha valaki szereti.

A tejet kevés cukorral fellangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, amíg megkel. Amíg várakozunk, egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadunk 4 vagy 5 tojássárgáját, csipetnyi sót, 4-5 kanál étolajat és tetszés szerint reszelt citromhéját. Közben felolvasztjuk a vajat és félretesszük. Ha feljött már az élesztőnk, hozzákeverjük a liszthez és a tojáshoz, és annyi tejjel pótoljuk, amennyit a liszt felvesz, hogy lágy tésztát kapjunk. Apránként hozzádagasztjuk a már felolvasztott vajat, és amikor már nagyjából összeállt a tésztánk, kettéválasztjuk. A kakaót pici langyos tejjel kikeverjük, majd a tészta felét alaposan hozzádagasztjuk, míg teljesen egyneművé válik. A tészta világosabb felét szintén alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen mind a két edényben lévő tésztát 30 percig kelesztjük. Amíg kel a tésztánk, elkészítünk egy mintegy 3 literes lábast, ha nincs kuglófsütőnk, és alaposan kikenjük vajjal vagy margarinnal. 30 perc után kinyújtjuk mind a fehér, mind pedig a barna tésztát négyzet alakúra. A fehér tésztára rászórjuk a mazsolát, majd egymásra helyezzük a két tésztát és hengerré sodorjuk. Csiga alakúra formázzuk, és belehelyezzük a formába. Tiszta konyharuhával letakarjuk, majd duplájára kelesztjük (ez mintegy 45-50 percet vesz igénybe). Amikor már szép nagyra nőtt, megkenjük felvert tojással és 10 percig 200-220 fokon sütjük, majd visszaveszünk a hőmérsékletből 160-180 fokra, és további fél órát sütjük.
- Vigyázzunk, ne tegyük magasra a sütőben, mert a tésztasülés közben még nő, és már én is jártam úgy, hogy elérte a sütő tetejét és odasült. 40 perc elteltével szúrópróbát csinálhatunk, ha a késünk tiszta és száraz, akkor már elkészült a kuglófunk. Még melegen deszkára borítjuk, majd hűlés után szeleteljük és porcukorral hintjük meg - osztotta meg velünk tapasztalatait Márta néni.
Az ilyen kelt tésztákra már nem igazán van ideje a mai háziasszonynak, de egy hétvégét érdemes rászánni és kipróbálni még akkor is, ha bonyolultnak tűnik. Egy nagy titka van, mégpedig a türelem. Köszönjük Márta néninek ezt a finom régi receptet, és kívánunk mindenkinek sok sikert a próbálkozáshoz!